A Rhodesian Ridgeback rövid története

A ridgeback őse – a már kihalt – hottentotta kutya, amely többszáz évvel azelőtt, hogy európai ember letelepedett volna Dél-Afrikában, már a hottentotta vadászok állandó kísérője volt. Ennek a kutyának a különleges jellemzője volt a gerincén ellentétes irányban növő szőrzet, a ridge.

A XVI. századtól kezdve sok német, búr, hugenotta telepes vándorolt ki Dél-Afrikába. Ezek az emberek úttörők voltak egy civilizálatlan, veszélyekkel teli földön, érthetően magukkal vitték saját középnagyságú munka- és vadászkutyáikat. Ezek a kutyák azonban nem voltak képesek megbírkózni az afrikai bus veszélyeivel, a fertőző betegségekkel. A bevándorlók nagyon hamar felismerték a bennszülött kutya kiváló tulajdonságait – rettenthetetlenség, kiváló szimat, erő, gyorsasággal, ügyességgel és kitartással párosulva – és keresztezni kezdték saját kutyáikkal (masztiff, dog, airdale-terrier, agár, bloodhound). Szerencsére a bennszülött kutya tulajdonságai nem tűntek el, sőt tovább szilárdultak! Ebben a korai időben a ridgeback-et gyakran vadászatra használták, így nyerte el a rettenthetetlen és éber vadász hírét. Nem ölésre tanítottál őket, hanem hogy megállítsa az oroszlánt, amíg odaér a vadász. Három-négy kutya képes is volt erre a nem mindennapi cselekedetre, így szolgált rá az oroszlánkutya elnevezésre, majd 1922-ben hivatalosan a “Rhodesian Ridgeback” nevet kapta. A rodéziai ridgeback bátorságáról, intelligenciájáról, kitartásáról rengeteg történet kering, tény az, hogy az afrikai ragadozók – oroszlán, leopárd – elől még a legvadabb kutyák os meghátrálnak, a ridgeback viszont nem! A ridgeback vöröses és világosabb barna árnyalatokban fordul elő (Angliában kitenyésztették a majdnem homokfehér színváltozatot is, és egyes tenyészők igyekeznek ezt megtartani).

Marmagassága eléri a 60-70 centimétert is. Kifejezetten elegáns, harmonikus mozgású, izmos testfelépítésű kutya. Alaptermészetét a higgadság, idegenekkel szembeni bizalmatlanság jellemzi.

Mozgása gyors és kitartó, látása és hallása rendkívül jó. A ridgeback könnyen képezhető fajta, szinte megköveteli a fizikai és szellemi terhelést. Családi- és munkakutyának egyaránt alkalmas, aki őt választja, nem fog csalódni.

Felhasznált irodalom: Monika Tusanova: A RODÉZIAI RIDGEBACK